Museum

Jan Van Haute (61) runt al veertig jaar het orchideeënbedrijf Cymbilor Orchids. Hij maakte nu in zijn serre een museum dat de herkomst en de geschiedenis van de bloem in beeld brengt.

‘Ik wilde meer met mijn bedrijf dan alleen maar bloemen kweken’, zegt Jan gepassioneerd. ‘Na veertig jaar mocht dat wel eens’ ( lacht). Sinds 1970 kweekt en verkoopt Jan samen met zijn vrouw Maggy orchideeën. Met een permanente en levende tentoonstelling wil hij bezoekers de oorsprong van de orchidee in België vertellen.

Onmogelijke creatie

‘De geschiedenis van de Belgische orchidee gaat terug tot 1850, toen Jean Linden enkele exemplaren uit Engeland importeerde en ze naar Gent bracht. In 1880 startte hij met zijn bedrijf. De bloem speelde een belangrijke rol in het sociale leven van de mensen toen. Met vakantie gaan naar het buitenland was niet gebruikelijk, dus wilden mensen in eigen land wel wat exotische planten en bloemen zien. Zo ontstonden de eerste plantentuinen’, zegt Jan. ‘Ik noem mijn museum een ‘levend iets’, want elk moment van het jaar bloeien er andere orchideeën.’

Onlangs wist Jan naar eigen zeggen een haast onmogelijk iets te creëren: ‘Ik kweekte een kruising tussen een ‘koude’ en een ‘warme’ bloem. Een koude bloem is eentje die alleen in de winter bloeit, een warme bloeit het hele jaar door. De kans dat dit lukt, is bijna nihil. Maar na veel proberen lukte het.’ De nieuwe orchidee kreeg de naam Maggy Lefever, de naam van zijn vrouw.

‘Ik heb de orchidee officieel in Londen laten deponeren. Onlangs vroeg de president van de Paphiopedilum Society in Taiwan, een van de beroemdste orchideeënbedrijven ter wereld, of hij een exemplaar kon kopen. Ik had dat geweigerd, maar toen kreeg ik een unieke bloem uit zijn collectie en kreeg hij een ‘Maggy’ van mij. Zo kan ik verder experimenteren met een nieuw exemplaar’, legt Jan uit.

10.000 soorten

In Jans serre staan 10.000 soorten orchideeën geëxposeerd. ‘Het gevolg van veertig jaar noeste arbeid en kruisingen’, zegt hij. Voortaan kunnen bezoekers dus terecht in zijn museum. ‘De bezoekers worden ontvangen, krijgen uitleg over de geschiedenis van de orchidee en leren hoe ze bloemen moeten verpotten. Ik gids zelf in vier talen.’

 

 

Comments are closed.